לעבודה או טיפול בקבוצה יש כוח רב. במהלך השנים התאפשר לי להנחות מספר רב מאוד של קבוצות מסוגים שונים ועם הדגשים שונים, ותמיד נוכחתי מחדש באפשרות ובקסם הטמונים בתהליך הקבוצתי. כאשר הקבוצה מנוהלת נכונה היא הופכת לשדה אנושי אמתי שמאפשר התבוננות ושינוי. בעצם נוצרת לה מעבדה של יחסים, שבה יש למשתתפים הזדמנות נדירה ללמוד להכיר את עצמם בתוך מערכת חברתית. לזהות את הדפוסים, לראות את התפקיד החברתי שהם נוטים לקחת על עצמם, לקבל פידבק עמוק ואמתי, שכמותו מאוד נדיר לפגוש בחיי היום-יום הרגילים. ואז מופיעה ההזדמנות לשנות, ממש בפועל בזמן אמת, להתנסות באפשרויות חדשות של לקיחת מקום ותפקידים חברתיים, שקודם לכן היו חסומים בפניהם, ליצור אינטראקציות מסוג חדש, להתגבר על פחדים נושנים.
ומה אם יש חשש מקבוצות?
לרובנו יש חששות מהשתייכות והשתתפות בקבוצות. חששות מבוססים מן הסתם – מי מאיתנו לא עבר חוויות בלתי נעימות כאלה או אחרות הקשורות לקבוצה ולכוח שלה לפגוע ולגרום נזק? אבל דווקא כאן החשיבות לעבודה טיפולית בקבוצה – זו בדיוק ההזדמנות לבוא במגע עם הקשיים האלה ולאפשר חוויה מתקנת. וראיתי לא מעט דברים כאלה קורים, לפעמים תהליכים מעוררי התפעלות ממש. ראיתי, למשל, משתתפות שהפכו בתוך כמה חודשים מהדמות הקבוצתית של "הילדה הביישנית והקטנה" למשתתפות הכי דומיננטיות וחזקות בקבוצה. ראיתי משתתפים שידעו בתחילה להביא רק את הצדדים הפוגעניים שלהם, ולמדו להתרכך, להתקרב ולהעז לקבל ולתת יחס של אהבה. ואלו הן רק דוגמאות.
כמה יתרונות חשובים
אז כפי שראינו יש לטיפול הקבוצתי כמה יתרונות מובהקים:
1. יצירה של "מעבדה חברתית" שבה ניתן ללמוד ולהשתנות; עבודה בתנאים "אמתיים", כלומר תנאים שדומים למה שקורה לנו בחיי היום יום, ולכן מאפשרים ללמידה לחלחל לתוך החיים.
2. קבלת פידבק עמוק ומשמעותי, כזה שלא ניתן לקבל בתנאים אחרים.
3. אפשרות מועצמת לבדיקה והתנסות באפשרויות חדשות של התנהגות ותפקידים חברתיים, בזמן אמת.
4. ולזה ניתן לצרף גם את העלות הנמוכה יחסית לטיפול פרטני.
וכמובן שזה רק על קצה המזלג. כמובן שיש גם חסרונות, והבולט שבהם הוא העובדה הפשוטה שעל אותו מרחב של זמן ומקום מתחלקים מספר אנשים, מה שמגביל את היכולת של כל משתתף לקחת את המקום לעצמו ולעולמו. לכן יש הטוענים ששילוב כלשהו של טיפול אישי וקבוצתי הוא המתכון הטוב ביותר.