התמקדות וטיפול בדיכאון

תיאורים של דיכאון

תמרה כבר הרבה זמן לא מרגישה מאושרת. היא מתקשה לזכור מתי היתה הפעם האחרונה שנהנתה ממשהו. לקום בבוקר לעבודה זו מטלה כמעט בלתי אפשרית עבורה. כשהיא כן מצליחה לקום מהמיטה היא לרוב מאחרת, ולמרות שכמעט לא נוזפים בה על כך היא מרגישה אשמה בלתי נסבלת, שמשתקת אותה כמעט כל היום. היא מעבירה את רוב יומה בלבהות במחשב או בחיפוש אחר עבודה אחרת.

יוני סיים את השירות הצבאי לפני ארבעה חודשים. מאז הוא לא מוצא את עצמו. ההורים שלו כל יום שואלים אותו מתי ימצא עבודה, והוא אומר להם שהוא מחפש, אבל האמת היא שהוא נסגר בחדר שלו ימים שלמים, כותב שירים על אהבה ואובדן. אם חברים מתקשרים אליו הוא לא עונה, או שאומר שהוא עסוק. הוא חשב על התאבדות כמה פעמים, אבל לא נראה לו שהוא יעשה את זה. הוא מרגיש חוסר טעם כללי ורק רוצה שיניחו לו לנפשו.

ליאור היא מעצבת גרפית מוכשרת, היא מצליחה בעבודה שלה, יש לה בעל מרשים ושלוש בנות חמודות. מבחוץ הכל נראה מושלם, אבל ליאור לא מרגישה מושלמת, הפוך מזה, היא שונאת את עצמה ומרגישה לבד בלי אף אחד שיבין אותה. קשה לה מאוד עם הפער בין איך שהיא נתפסת לבין איך שהיא מרגישה, והיא מפחדת שיגלו שהיא לא שווה כלום. לאחרונה היא לא מצליחה להתרכז בכלום ואין לה חשק לעשות שום דבר.

?מהו דכאון

החיים מזמנים לנו שלל התנסויות מורכבות משמחות ומצערות. ההתמודדות עם השגרה כמו גם עם אירועים לא שגרתיים (מחלות, פיטורין, גירושין, מוות של אדם קרוב) מביאה לכך שכמעט כל אדם חווה בחייו מצבים של דכדוך ועצבות שחולפים מעצמם. עם זאת, יש אנשים שאצלם אפיזודת העצבות אינה חולפת אלא מחמירה והופכת לדיכאון.

דיכאון מוגדר כהפרעת מצב רוח, והוא מאופיין בהופעת מצב רוח מדוכדך ו/או חוסר עניין והנאה משמעותיים בפעילויות השגרתיות. סימפטומים אלו אמורים להמשך לפחות שבועיים על מנת שתעלה השערה שמדובר בבעיה רצינית יותר מאשר מצב רוח חולף. בנוסף לכך, אדם עם דיכאון עלול לחוות שינויים בתיאבון ובמשקל, בשינה, בתפקוד מוטורי ובאנרגיה. אדם עם דיכאון חש פעמים רבות חוסר ערך ואשמה, קושי בקבלת החלטות, פגיעה בפונקציות קוגניטיביות ולעיתים מהרהר לגבי מוות או שוקל התאבדות. הסימפטומים הדיכאוניים מובילים לפגיעה בתפקוד תעסוקתי וחברתי, וגורמים סבל לאדם ולסביבתו הקרובה.

האדם הדכאוני מרגיש מועקה גדולה או נתק מעצמו, ולא מחובר למה שמתחולל בתוכו. תחושת הדיכאון יוצרת מעין קיפאון בעולמו הרגשי, והאדם 'תקוע'  ולא מסוגל לנוע מבחינה נפשית.

טיפול בדיכאון באמצעות התמקדות

ניתן לטפל בדיכאון בגישות פסיכותרפויטיות שונות וגם בדרכים אחרות, כמו שימוש ברפואה טבעית וצמחי מרפא והתמקדות –
ההתמקדות היא גישה שפותחה ע"י פרופ' ג'נדלין ועמיתיו, ומבוססת על פיתוח מודעות וקשב לתחושות גופניות מורגשות. התחושה המורגשת היא תחושה נוכחת במרכז הגוף, המכילה מידע רב לגבי ידיעותינו, רגשותינו וחוויותינו כלפי עצמנו, כלפי אחרים והעולם.

לפי ההתמקדות, הקשבה לתחושה המורגשת בגופינו יוצרת ערוץ תקשורת ישיר עם החוויה שלנו, ובכך מאפשרת לנו להבין את עצמנו יותר. כמו כן, יצירת הקשר ביננו לבין "זה"- מה שנחווה בתוכנו- יוצרת תנועה טבעית של ריפוי, הקלה וצמיחה.

תהליך של תרפיה מוכוונת התמקדות יכול לסייע רבות לאנשים להתמודד עם דיכאון, מאחר והוא מאפשר להם ללמוד כיצד לבוא במגע עם העולם הרגשי שמתחת למסך הדיכאון. חידוש הקשר עם עולמם הרגשי, יאפשר להם לגעת במה שכואב ומאיים. כך נוצר דיאלוג מתמשך עם התחושה המורגשת, ומשהו בפנים מתרחב ונפתח. התנועה הפנימית שנוצרת מסייעת לשחרר את האנרגיה התקועה, ומזרימה חיים בגופו וברגשותיו של האדם והוא מסוגל להנות ולהתענג מחדש, וליצור קשר משמעותי עם עצמו ועם אחרים.

רוצה לבדוק את האפשרות לקבלת עזרה? אפשר ליצור קשר